вторник, 20 юли 2010 г.

Лешоядите използват клончета, за да събират вълна за гнездата си


Вид: Neophron percnopterus

Хабитат: От южна Европа до северна Африка, през Средна Европа до централна Азия и Индия. Наречени са трансконтинентални лешояди.



През лятото на 1990, аматьорът натуралист Николай Стефанов и приятелката му Ива Стоянова отиват на къмпинг в планините на Враца и тогава забелязват Египетски лешояди, които правят нещо необикновено.

Двойката наблюдавала как птиците внимателно чакат овчарите и стадата с овце, за да отидат до загражденията използвани за стригане на животните и с помощта на малки клонки, които държали в клюновете си да съберат вълна.

Три години по-късно, Стефанов и Стоянова загубват живота си в трагичен инцидент. Те били изпратили материал на журнал, но било само чернова и от списанието решили да не публикуват откритието им.

Близо десетилетие по-късно Джоузеф Шмуц от Университета Саскатон, Канада, редактор на списанието до което те изпращат откритието решава да се опита да го публикува.

Египетски лешояди

Египетските лешояди са относително малки, с разперени криле размера им е около 1.7 метра. Повечето от техните пера са бели, въпреки че много често те стават кафяви, заради много време, което прекарват на прашни места.

Въпреки че птиците не са много големи, техните гнезда са. Основно да направени от клонки, свързани с меки материали, като например коса и вълна. Средно гнездото на египетския лешояд е 1.5 метра широко. Те обикновено са построени на високи скали. Това предпазва яйцата им от повечето хищници, но единственото друго публикувано проучване на Стефанов и Стоянова разкрива това, че гнездата често са застрашени от други птици, като например златните орли.

Младата двойка е наблюдавала как лешоядите използват клонки, за да събират вълна за техните гнезда 17 пъти, като това е било извършвано от поне 5 различни птици. След като стригането на овцете приключело, лешоядите отивали с клонки в техните клюнове и започвали да събират вълна.

В друг случай те наблюдавали лешояд, който прелетял през отворен прозорец на овчар, носещ вълна. След 30 секунди лешоядът се появил отново, но клонката му била натоварена с вълна.

Птицата премахнала вълната от клончето и я поставила на покрива на постройката преди отново да се върне, за да вземе още вълна. След няколко полета лешоядът вече имал достатъчно количество и поставил всичко в гнездото си.

За да се преразгледа за публикация проучването на Стефанов и Стоянова, Шмуц се консултирал с Хосе Доназар, който изучава Египетските лешояди. Доназар казва, че това са единствените животни, които използват ключиците по този начин. „Никой досега не е виждал такова поведение“, казва той и подчертава, че „други птици използват клечки, за да събират храна“. Най-известните животни, които използват такива инструменти са враните и техните роднини.

Известни са и други случаи, в които Египетските лешояди си служат с инструменти. Например, лешоядите които живеят в Африка много обичат да ядат яйца. Особено харесват яйцата на щраусите и за да счупят твърдите им черупки използват камъни. Но засега никой не е наблюдавал как лешояди събират вълна с клонки.

За произхода на жирафите

Здравейте, благодаря ви за коментара! Много се радвам, че има и други хора, които се интересуват от произхода и еволюцията на човека и животинските видове. Благодаря ви за забележката, напълно я приемам и съм съгласна с нея. Би трябвало да съм по-точна за тези неща, естествено става въпрос само за една теория, за жалост все още знаем твърде малко за произхода не само на жирафите, а и на почти всички други животински видове. За много малко от тях би могло да се каже, че имаме неоспорима информация и сме напълно убедени в предположенията си. Та преди няколко дни четох интервю с някакъв американски физик, който твърди, че гравитацията не съществува, а всички било илюзия на човешкия мозък :) Гравитацията е едно от научните открития, които честно казано никога не би ми хрумнало да подлагам под съмнение, дори и само заради очевидните факти. Но очевидно има хора съмняващи се дори и в това и се пак да не съм напълно съгласна с разсъжденията му, има някаква логика в тях, няма как да не я призная. Та кой знае след години по какъв начин ще се опровергаят всички теории, в които досега вярваме безусловно за произхода на животинския свят. Какво остава за палеонтологията, за тази наука знаем толкова малко. Та отново на жирафите, съжалявам имам навика да се разсейвам :)

Аз не съм палеонтолог, просто любител и е напълно възможно възгледите ми да са напълно грешни от гледна точка на човек с такова образование.

Засега от всички материали, които съм чела за произхода на жирафите намирам две теории за най-достоверни (поне лично на мен те ми допадат най-много).

  1. Теорията, че жирафите са някакво междинно ниво между елените и антилопите. Тази версия има много поддръжници, както и противници. Много доказателства и много факти, които биха я оспорили на мига.

    Основните доказателства, които посочват учените, които се уповават на нея са следните:

    Най-близкият жив представител на жирафа е окапи ( род: Okapia, вид: O. johnstoni)Това е силно застрашен вид, който живее единствено в тропическите гори Итури, област в Конго. Всички учени намират за изключително странно това, че притежава тяло, кости и форма на черепа много сходни с тези на жирафите, но има и райета, които го свързват и със зебрите. То е високо около 1.80 и средното тегло на изучаваните представители е около 200 кг.

    Жирафите и окапи създават това, което зоолозите класифицират като семейство Жирафи (Giraffidae). Въпрос на каква кръстоска е окапито, както и кога се е появило е все още неразгадано. Видът е открит едва през 1901, като се предполага, че съществува дълго преди това, а това, че нрава му е боязлив най-вероятно го е държало непознато за човечеството толковаа дълго. Дори и единственият жив роднина (или предполагаем такъв) на жирафа създава много главоблъсканици на зоолозите, защото намесва в родословието на жирафите и зебри, като засега се смята, че те имат общо само с елените и антилопите.

    Теорията, че жирафите произхождат от антилопи се поражда от откритите фосили на то този вид:

    Sivatherum: това е изчезнал вид, обитавал Африка и части от Южна Азия сновно

    Индия). Предполага се, че е изчезнал преди около 8, 000 години,

    като негови описания са намерени на камъни в пустинията Сахара. Сиватерум се свързва и с жирафите, и с модерното окапи и се смята за техен предшественик. То е било по-голямо от окапито, много по-тежко, високо около 2.2 метра в холката. Черепа много наподобява този на съвременния жираф. Засега той се приема за един от предшествениците на цялото семейство, но доказателствата за това са далеч по-малко, от колкото биха били нужни, за да го приемем за безусловен факт. Между двата вида има много общо, дори и само във външния им вид, но в природата е напълно възможно няколко вида без никаква ДНК връзка да развият подобни характеристики, без да бъдат роднини.

    Другият все още съществуващ вид, на който учените базират теорията си е:

    GERENUK Litocranius walleri) Това е една от най-типичните антилопи за Източна Африка. Още е наричана жирафска антилопа. Смятат, че има много общо в костната система на геренука и жирафа, но лично аз съм скептична за принадлежността на геренук към родословието на жирафите (Макар, че визуалнофронта и предните крака силно наподобяват и може би леко черепа)

    Това са двата вида(изчезналият сиватерум и геренука), които свързват жирафите с антилората според теориите, които съм чела.



    2. Втората основна теория, която съм срещала, но нямам много знания за нея е тази, че бронтозаврите са прародителите на жирафите(които било правилно да наричаме апатозаври, твърди един мой приятел палеонтолог) Но лично за мен това е твърде далечна теория, ако приемем нея за вярна мисля, че отиваме твърде надалеч в произхода на жирафа и изпускаме твърде много звена, които няма как да бъдат обяснени. Въпреки че това не пречи наистина апатозавърът да е далечен роднина на жирафа наистина не знам много за тази теория и на какви доказателства в костната структура на динозавъра се крепи.



Засега от всичко, което съм чела съм най-склонна да приема теорията, че жирафът е звено между елен и антилопа, макар и с някои резерви.

Вие чели ли сте нещо интересно или някаква по-нова информация? Много ще се радвам да науча нещо ново :)



Поздрави и отново ви благодаря за коментара,

Ади