неделя, 22 август 2010 г.

Какво е лигър?


Лигър е хибрид между мъжки лъв и женски тигър. Според научната класификация се причислява към род Panthera, поради принадлежността на родителите към този род. На външен вид прилича на гигантски лъв, с шарки като при тигър. Лигрите обичат да плуват, подобно на същинските тигри, но за разлика от лъвовете. Те реват като лъвове и мъркат като тигри.

Забележка: Кръстоската между мъжки тигър и женски лъв се нарича тигон.

Познатите лигри, съществуват благодарение на човешка намеса, или поради съзнателно кръстосване, или поради съвместното отглеждане на лъвове и тигри в ограничени пространства. В естествени условия, тигрите и лъвовете не обитават припокриващи се територии (двата вида съществуват съвместно в Индия , но обитават различни региони). Има наблюдения на копулация между тигри и лъвове, но няма потвърдени факти за естествени кръстоски.

Мъжкият лъв трябва да бъде голям, за да може да защитава достойнството си над по-младите в стадото и успешно да предава гените си в поколението. Затова и в стадо с множество възрастни мъжки лъвове, малките трябва да растат по-бързо от конкурентите си, за да оцелеят.

Лигърът е най-голямата котка в света, той е по-голям дори и от сибирския тигър, като изправен достига 335см, а теглото му достига 500кг и повече. Тези големи размери са характерни основно за мъжките лигери, при които има тенденция към гигантизъм. Някои изследователи предполагат че това е своеобразен възвращателен ефект към големината на изчезналия пещерен лъв, въпреки че дисплазията на растежа
( увеличаване на размера в следствие на определена комбинация от гени ) е по правдоподобно обяснение.

Лигрите могат да показват емоционална и поведенческа нестабилност, поради своя смесен произход.Обясненито на проблемите в поведението е в наследството от родителите. Лигърът проявява конфликт между социалното поведение на лъв и индивидуалността на тигър. Наследството от лъва го тласка към формиране на социални групи, но наследството от тигъра го прави нетолерантен към себеподобни.

Лигрите имат тигровиден оттенък върху иначе лъвското жълтеникавокафяво тяло. В допълнение могат да се забелязват и розетки от лъвския щрих (малките лъвчета имат розетки, който могат да се запазят и в по-късна възраст), на цвят черни, тъмнокафяви или пясъчно жълти. Фонът е типичния за лъва жълтеникав до жълтокафяв. Подобно на тигрите долните части на тялото са по-бледи.

Също, както всички представители на семейство Котки, той обича да играе и въпреки огромните си размери се предвижва леко и безшумно.