неделя, 11 юли 2010 г.

Look at your brain

И още две много добри филмчета за устройството на мозъка и неговите функции.



3D Анимация на репликацията на HIV

Много добра 3D анимация на цикъла на репликация на HIV. Особено много ми харесва началото, сякаш гледаш научно-фантастичен филм.



Пиенето на мляко след физически упражнения помага да се натрупа мускулна маса и да се загубят мазнини


Част от изследване, разглеждащо въздействието на млякото след тежки физически упражнения доказва, че пиенето на мляко след тренировка помага да се изгорят мазнини.
Изследването е проведено от учени от университетът McMaster и е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Негов ръководител е Стюарт Филипс.


Учените използвали три групи от млади мъже от 18 до 30 годишна възраст – общо 56 – и им създали интензивна, пет дневна тренировка за период от 12 седмици. След техните тренировки те пиели две чаши мляко с каймак, соева напитка с еквивалентно съдържание на протеини и енергия или карбохидратна напитка с еквивалентно съдържание на енергия, което грубо казано е равно на 600-700 милилитра от типична спортна напитка.
След края на изследването учените открили, че групата, пиеща мляко е свалила почти двойно повече мазнини(около два паунда), докато карбохидратната група е изгубила само един. Тези, които са пили соя не са изгубили никакви мазнини. В същото време тези, които пиели мляко образували много повече мускулна маса и от двете групи.
„Загубата на мазнини беше много по-голяма, отколкото очаквахме“ казва Филипс, професор по кинезиология в McMaster - „Мисля, че тези резултати са показателни – ако искате да загубите мазнини и да образувате мускулна маса – пийте мляко след тренировка“.
Както е отбелязано в първата част на експеримента, групата, пиеща мляко е образувала 40 процента или 2.5 паунда повече мускулна маса от приемащите соева напитка. В сравнение с карбохидратната група, пиещите мляко е образували 63 процента или 3.3 паунда повече мускулна маса.

"Млякото е най-вече известно с високото си съдържание на калции и помощта, която оказва на костната система, но нашето проучване показва, че млякото има и способността да подпомага образуването на мускулна маса и да въздейства на загубата на мазнини. Млякото е източник на девет важни нутриента. За мен не съществува главоблъсканица – определено то е най-добрата добавка за възстановяване след интензивни натоварвания” - завършва Филипс.
Източник: McMaster

3D Анимация на човешкото тяло

Страхотна анимация на различни биологически процеси, протичащи в нашето тяло.