сряда, 18 август 2010 г.

10 най-големи петролни разлива в историята

Cлед експлозията и потъването на петролната платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив преди няколко дни, вследствие на което в момента в морето се изливат по 5000 барела суров петрол дневно, много хора очакват най-лошото по отношение на околната среда и икономическите последствия.

Къде се нарежда този инцидент сред най-големите петролни катастрофи в историята?

От CNBC.com са изготвили класация на най-големите петролни катастрофи в историята въз основа на данни на Национална служба за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ и The Mariner Group. Подреждането е изготвено по количеството на петролните разливи.

За да станат по-ясни икономическите последствия, от CNBC изчисляват колко би струвала всяка от тези катастрофи през 2010 г. при настояща цена на петрола от 85 долара за барел. В цената обаче не са включени разходите за почистване, екологичните последствия и загубата на оборудване, които могат да са на стойност милиони и дори милиарди долари.

Ето и кои са най-големите петролни разливи в историята:

10. M/T Haven Разлив: 1 млн. барела

Цена през 2010 г.: 85 млн. долара

През април 1991 г. експлозия на борда на танкера M/T Haven разцепва кораба на две и той потъва в рамките на три дни. Експлозията избухва докато при рутинна процедура корабът разтоварва гориво на платформа в морето близо до Генуа, Италия. Пламъците от експлозията достигат височина от над 100 метра и убиват шестима членове на екипажа. Смята се, че по-голяма част от петрола изгаря, но около 290 000 барела се разливат в морето, засягайки средиземноморските крайбрежия на Италия и Франция в следващото десетилетие.

9. Odyssey


Разлив: 1.02 млн. барела

Цена през 2010 г.: 86.7 млн. долара

През ноември 1988 г. американската платформа Odyssey изпуска повече от 1 млн. барела суров петрол след експлозия на около 1100 км от източното крайбрежие на Канада. По-голяма част от петрола изгаря преди да бъдат задействани спасителните действия.

8. Amoco Cadiz


Разлив: 1.6 млн. барела

Цена през 2010 г.: 136 млн. долара

През март 1978 г. петролният танкер Amoco Cadiz засяда, след като рулът му е повреден от зимна буря. Екипажът е предупреден за предстоящата катастрофа, но успява да спре кораба. Според Mariner Group, корабът разлива 1.6 млн. барела суров петрол близо до Портсал, Франция, а образувалото се впоследствие петролно платно засяга 200 км брегова линия.

7. Castillo de Bellver


Разлив: 1.8 млн. барела

Цена през 2010 г.: 153 млн. долара

Испанският танкер Castillo de Bellver се запалва, което води до експлозия и разлив на повече от 1.8 млн. барела на 110 км от крайбрежието на Южна Африка през август 1983 г. Въпреки че крайбрежието е изложено на сериозна опасност, след разлива ветровете се обръщат и изтласкват петрола навътре в океана, а екологичните последствия са минимални. Много океански животни обаче са засегнати.

6. Петролното поле Ноуруз


Разлив: 1.9 млн. барела

Цена през 2010 г.: 161.5 млн. долара

На 10 февруари 1983 г. петролен танкер се сблъсква с платформата Ноуруз, която вследствие на сблъсъка се накланя под ъгъл 45 градуса. Впоследствие морските вълни и корозията разяждат нарушената основа на платформата, което води до вътрешно срутване и разлив на 1 500 барела петрол дневно.

Платформата е разположена в Персийския залив близо до бреговете на Иран и разливът не може да бъде овладян, тъй като става в средата на военна зона между Иран и Ирак. Платформата в крайна сметка е атакувана от иракски самолети, а петролното петно се подпалва. Разливът е овладян през септември 1983 г.

5. ABT Summer


Разлив: 1.92 млн. барела

Цена през 2010 г.: 163.2 млн. долара

Експлозия на либерийският супертанкер ABT Summer на 1450 км от крайбрежието на Ангола през 1991 г. води до образуването на петролно петно, което се простира на повече от 17 морски мили. Експлозията убива петима членове на екипажа, а корабът гори три дни преди да потъне.

4. Fergana valley


Разлив: 2.095 млн. барела

Цена през 2010 г.: 178 млн. долара

Инцидент във Ферганската долина през март 1992 г. води до загубата на повече от 2 млн. барела суров петрол. Разливът обаче не получава голяма гласност по това време. Във Ферганската долина се развива предимно селскостопанска дейност, но там се произвежда и петрол от 1908 г. Районът продължава да бъде един от най-активните енергийни и петролни центрове в Узбекистан и до днес. Преди разлива се смята, че във Ферганския басейн е имало около 4.5 млрд. барела петрол.

3. Atlantic Empress / Aegean Captain


Разлив: 2.2 млн. барела

Цена през 2010 г.: 187 млн. долара

През юли 1979 г. около 2.2 млн. барела суров петрол се разливат след като корабите Atlantic Empress и Aegean Captain се сблъскват по време на тропическа буря близо до остров Тобаго. Гръцкият танкер Atlantic Empress продължава да изпуска петрол, дори и докато е изтеглян от мястото на сблъсъка. Корабът в крайна сметка потъва на 3 август.

2. Ixotoc 1


Разлив: 3.34 млн. барела

Цена през 2010 г.: 283.9 млн. долара

Ixotoc 1 е изследователски петролен кладенец, разположен в Мексиканския залив на около 950 км от крайбрежието на Тексас. Платформата, която е била собственост на мексиканската Pemex, избухва на 3 юни 1979 г. Инцидентът води до разлива на между 10 000 и 30 000 барела суров петрол дневно между 3 юни 1979 г. и 23 март. 1980 г. Правителството на САЩ успява за два месеца да овладее разлива. Pemex, която е собственост на мексиканското правителство, пък отказва да заплати разходите на САЩ.

1. The Gulf war


Разлив: 5.7 млн. барела

Цена през 2010 г.: 484.5 млн. долара

Най-големият петролен разлив в историята, а именно този в Кувейт по време на войната в Персийския залив, е два пъти по-голям в сравнение с Ixotoc. Разливът е причинен от нахлуващата иракска армия, която умишлено отваря петролопроводи и изсипва петрол от танкери, за да забави кацането на армията на САЩ в Кувейт през Персийския залив.

Американската армия с въздушни удари унищожава петролопроводи, за да предотврати още по-голям разлив. Международно проучване относно разлива показва, че дългосрочните последствия са малки. Около 1 млн. барела са възстановени, а около 3 млн. барела се разливат по крайбрежието на Саудитска Арабия.

Статия на Георги Ангелов, politika.bg