понеделник, 26 юли 2010 г.

Замърсяването на околната среда увеличава риска от самоубийство


Замърсяването на въздуха създава много проблеми за човечеството. Освен, че прави дишането по-трудно, но може и да увеличи и процента на хората, които отнемат собствените си животи.

Ново проучване в Южна Корея е открило ясна връзка между самоубийствата и замърсяването на околната среда. В същото време, учените, които през 1990 свързаха замърсяването с астмата на голяма група Тайвански деца сега са открили, че значителен процент от тях са посегнали на животите си или са го обмисляли.

Самоубийствата са голям проблем в Южна Корея, през 1996 четиринадесет на 100 000 човека са посягали на живота си, а приз 2006 – двадесет и трима на 100 000. Това е най-голямото увеличение в света.

За да изследват ролята на замърсяването учените са изследвали 4000 самоубийства и са измервали в среда с какво съдържание PM10 (малки, въздушни частички с диаметър от 10 микрометра или по-малко. Основното им съдържание са сажди, отделяни от автомобилите).

Открили са, че самоубийствата се случват най-често два дни след увеличение на замърсяването на мястото, на което живее човека. Те са изследвали PM10, в кои дни е имало най-голямо и най-малко замърсяване. Изчислили са, че е 19% по-вероятно човек да се самоубие след увеличение на замърсяването, отколкото през другото време на годината.

Градовете в Южана Корея, както и много други в Азия са силно засегнати от замърсяването на въздуха. Променливото време също не помага особено много в битката със замърсяването.

Освен това, учените са открили, че и хората, които имат астма са два пъти по-склонни към самоубийство от тези без респираторни проблеми.

Тепърва започват да се изучава връзката между дихателните и психическите заболявания. Миналата година, 7.5% от хората с астма са страдали от сериозен психологически дистрес. За справка, само 3% от населението, като цяло е с регистрирани такива проблеми. Лекарите намират тази връзка за доста притеснителна, защото хората в депресия се характеризират с отказа си да приемат лекарства, да се грижат за здравето и живота си, както и да следват лекарски съвети. „След като тази връзка е доказана, ще бъде нужно да предприемем мерки, както и да се изгради верига, която да помага по-пълноценно на хората които притежават и психологически, и други хронични заболявания“ - казва ръководителя на изследването.

В места с по-голямо замърсяване не само, че заболяванията на хората са се влошили, те са се и депресирали. Учените дори предполагат, че PM10 може да въздейства на нервната система и психическото здраве на човека чрез директен биологически механизъм.

Снимка на седмицата


Lutetia: Най-голямият посетен астероид
Снимка на: ESA, NASA, JAXA; Монтаж: Emily Lakdawalla (Planetary Society)