петък, 23 юли 2010 г.

Вагинален гел може да намали не само разпространението на HIV, но и на HSV-2


Виена – много очаквана презентация на осемнадесетата Интернационална Конференция за борба със СПИН не разочарова учените.

Вчера бяха официално изнесени данните, че в Южна Африка жени, които са използвали анти-HIV лекарството Tenofovir имат 39 % по-малък шанс да бъдат инфектирани от вируса, отколкото жени, получили плацебо. Но учените също докладват, че микробицидният гел е имал още по-голям ефект срещу вирусът херпес (HSV-2).
„Това е много интересно и определено трябва да бде по-подробно проучено“ - казва Зеда Розенберг, която е президент на International Partnership for Microbicides, организация с идеална цел, базирана в Мериленд.

Изследването е проведено от Куариша и Салим Абдул Карим, които го нарекли CAPRISA 004. Както Салим обясни, половината от жените не са заболели от HSV-2 инфекция, след началото на изследването. В групата получила плацебо, 58 от 224 жени са се заразили с HSV-2 срещу 29 от 202 жени, които получили гел. Разликата, 51 % е значителна и микробицидният ефект върху HIV инфекцията е изследван отделно от откритието за HSV-2, завършва Салим Абдул Карим.
Откритието е много важно, защото HSV-2 инфекцията, повишава рискът човекът да заболее от HIV-1.

"Веднъж открит и възпроизведен, гелът Tenofovir има потенциала да намали разпространението на HIV епидемията“, казва Салим Абул Карим.
Много учени, които се занимават с проучването на Tenofovir са изненадани от неговото добро действие в борбата с HSV-2 инфекцията. Много малко изследователи са знаели за връзката между двата вируса.

"Това показва, че понякога учиш нещо неочаквана от много добре познати научни проекти“ - казва Робърт Глант от Калифорнийския университет. Той проучва възможността хапче да предпазва незаразените от HIV хора. „Това е много добър пример как методите за предпазване от няколко болести могат да се синергизират“

Температурите, които чупят рекорди не са доказателство за глобално затопляне.


Снежен хаос: и те все още твърдят, че няма глобално затопляне.“ „Снежен армагедон, поредното доказателство за глобалното затопляне.“ „Малката ледена епоха започва тук.“

А сега? Студената зима се замени с горещи вълни, които заливат половината планета.

Според метереологът Джеф Мастърс, от началото на 2010 девет държави са отчели техните най-големи температури в историята на измерванията. Сред тях са Пакистан с 53.5 С и Русия с 44 С, отченети на 11 юли.

Ако тези отчитания са верни, това би означавало, че 2010 е годината с най-много счупени топлинии рекорди в историята. И сега поддръжниците на глобалното затопляне не спират да обясняват как са били прави през цялото време.

Не, не са: Рекордните температури не доказват глобалното затопляне.

Точно така, както по-студените зими не доказват, че света се охлажда, така и няколко горещи вълни не доказват, че светът се затопля. Все пак те е топло навсякъде: южният бряг на Южна Америка претърпява по-студен период, от обичайния.

Много източници твърдят, че последните няколко месеца са най-топлите от началото на отчитанията.

Обикновено за много горещото време можем да виним El Niño. El Niño пренася голяма част от топлината, която е събрана в Пасифика в атмосферата, така че най-горещите температури обикновено се появяват по времето на El Niño.

Но последният El Niño не беше особено силен. Още повече, че в момента приемаме по-малко топлина от слънцето, отколкото сме правили само преди едни десетилетие.Това означава, че комбинацията и от повишаващите се количества въглероден диоксид и не особено силният El Niño обясняват защо планетата е толкова топла в момента.

Започва La Niña – обратното на El Niño. По време на La Niña в Пасифика се просмуква атмосферната топлина и това намалява температурите. Ако La Niña е силна, 2010 може би няма да се превърне в най-топлата година в календара. Но следващият път, когато има El Niño, особено, ако се комбинира с по-голяма слънчева активност, най-вероятно ще наблюдаваме как се чупят още много температурни рекорди.


Статия на Michael La Page

Карикатура на Phan