четвъртък, 19 август 2010 г.

Интервю с Робърт Ричардсън


Робърт Ричардсън е Нобелов лауреат, изследващ свойствата на хелия. Неговото притеснение е, че количеството, което имаме от газа се изчерпва.

Повечето от нас гледат на хелия като на нещо, с което пълним балони и се забавляваме с променените си гласове. Защо е от значение това, че количествата хелий се изчерпват?

Има вещества, които са много важни за криогенната наука, където течния хелий се използва за охлаждане. Няма друг химичен елемент, който да има по-ниска точка на кипене от хелия. Освен това той може да се използва в оптиката и производството на артикули от кристал.

В криогенната наука хелият може да бъде рециклиран. Същото би могло да се случи и в други индустрии, ако хелият беше достатъчно скъп, за да си мислят производителите, че си струва да се рециклира.

Естествено с времето индустрията ще трябва да плаща все повече и повече за хелий, когато неговото наличие още намалее.

Но цената е замразена. Американското правителство постановява началото на национален хелиен резерв пред 1925, и днес билиони кубични метри газ се съхраняват в Амарило, Тексас. През 1996 Конгресът постановява, че този стратегически резерв, който представлява половината от наличния хелий на Земята ще бъде продаден до 2015. Като резултата хелият е твърде евтин и не се третира като ценен ресурс.

Петролни компании като Exxon са инвестирали милиони в извличането на горива, които също биха могли да съдържат хелий. Дали това ще ни спаси?

Едва ли. Тези горива съдържат само остатъци от хелий, т.е. Количеството е напълно недостатъчно.

Другият въпрос, който изниква е: Ако хелият свърши ще можем ли да използваме нещо друго, с функции подобни на неговите?

За съжаление не. Все още не е открито друго вещество подобно на хелия. И такова, което бихме могли да модифицираме/извлечем хелий. Количествата, които имаме на Земята идват от радиоактивни алфа остатъци в скалите. Засега опитите да се извлича хелий от въздуха са твърде сложни, затова се разчита на извличане от скалите. Но ако запасите в скалите свършат ще трябва да извличаме от въздуха, което означа, че хелият ще струва 10000 пъти, това, което струва днес.

Нещата наистина ли стават притеснителни?

В Европа опасенията за края на хелиевите резерви се дискутират от няколко години. В САЩ – не. Въпреки, че те доставят 80 % от хелият използван в света. Проблемът е, че този ресрс ще свърши до 25 години, а правителството на САЩ го продава на смешно ниски цени.

Дали ще успеем да се спасим от тази потенциално опасна криза?

Снимка: Как изглежда света през очите на пчелите?

Кончето

За любителите на българската природа!