сряда, 14 юли 2010 г.

Административно съобщение

Проблем с администрацията на блога изтри всички написани досега коментари. Много се извинявам за неудобството, ще направя всичко по силите си да възстановя информацията. Много съм благодарня на всички, които пишат коментари тук, както и за няколкото писма, които получих.
Много съм щастлива, че новия блог набира почитатели и ви харесва да четете писанията ми.
Отново се извинявам за неудобството, нещо се случва с Intense Debate, но отстраних проблема. Сега въпроса е да успея да възстановя и старите коментари.
Ако има коментар, на когото не съм успяла да отговоря преди да се изтрие, моля пуснете го отново, не съм сигурна, че ще успея да ги възстановя.
Благодаря ви за търпението и разбиранието!

Поздрави,
Ади

"Открита е божестествената частица Хигс Бозон" - най-вероятно всичко е лъжа!


Слуховете, че е открита частицата Хигс Бозон от колайдърът Теватрон все още са непотвърдени. Миналата седмица, блогърът и учен Томасо Дориго подпали спекулациите с невероятното съобщение, че тайнствената божествена частица вероятно е открита.

На интернационален семинар за космология и физика на частиците в Торино, Италия, физикът Симона Роли казва на сп. „New Scientist“, че нейните и тези на колегите и експерименти са объркани и силно усложнени – нищо не се споменава за Хигс Бозон.

Роли спекулира с това, че слухът може да се е породил от продължаващото въодушевление от друго проучване: защо във Вселената има повече материя, отколкото антиматерия.

Макар и не откритието на Хигс Бозон, въпросът материя – антиматерия е огромна мистерия, която вълнува учените от години.

В същото време Twitter акаунтът на Теватрон казва:

Нека да уточним това: слухове разпространени от един блогър, търсещ слава са си само слухове. Това е.“

Разбира се, възможно е екип от Теватрон да е анонсирал откритието на Хигс Бозон преди техните конкуренти от Големият Адронен Колайдер (LHC). Теватрон отчаяно се опитва да продължи да работи и през 2011. В момента екип от LHC събира информация по въпроса за откритието на божествената частица. Дали от Теватрон ще анонсират нещо друго преди колегите им да имат възможността да представят каквато и да е информация по темата?

Физикът Леон Лендерман казва пред Daily Telegraph, че има смесени чувства за Теватрон. По негово мнение е почти невъзможно да са успели да изолират Хигс Бозон, и то преди Големият Адронен Колайдер.