неделя, 8 август 2010 г.

Ловът на вълци - Отново забранен


Ловуван миналата година в Монтана и Айдахо, САЩ сивият вълк (Canis lupus) е отново във федералният списък на застрашените видове. Вчера, федерален съдия в Хелена отменя миналогодишното решение този вид да отпадне от листата на застрашените в тези два щата.

Природолюбителите аплодират неговото решение, но властите в Монтана и Айдахо смятат, че популациите на мълци трябва да бъдат по-добре контролирани и намалявани, като това включва и ловувани.

Сивите вълци са вписани в листата на застрашените видове в САЩ през 1974 след края на много успешна правителствена политика да бъдат изкоренени от много щати. Освен това много вълци преминават границата от Канада сами, след като бъдат заловени ги местят в Айдахо и националният парк Уелоустоун. С почти 2000 вълка в тези три щата, възстановяването се счита за успешно. Въпреки че много фермери не одобряват забраната да се ловуват, защото те убиват големи количества добитък всяка година.

След премахването на забраната за лов, популациите на вълци рязко спадат до 1650 животни. Четири вълка, които са част от възстановителната програма в Уелоустоун са убити, което силно тревожи учените. Всички планирани ловувания в Монтана и Айдахо са отменени.

Решението на съдия Малой е добро за всички застрашените видове, казва натуралистът Дък Хонолд.“Това означава, че не можеш да избереш произволен вид животно и да обявиш част от популациите му за възстановени, а другите за изчезващи“

Снимка на седмицата: Два часа преди Нептун


Два часа преди Нептун
Снимка на: Voyager 2, NASA