вторник, 13 юли 2010 г.

Защо цветнокожите доминират в леката атлетика, а белите в плуването?


Учени са открили причината цветнокожите хора да доминират в леката атлетика, а белите в плуването: Проучване, публикувано в понеделник твърди, че това зависи от техните пъпове.

Не е важно дали пъпът на атлета е изпъкнал или вдлъбнат, а къде е разположен в отношение с останалата част от тялото.

Пъпът е център на гравитацията в човешкото тяло, и при сравнение на двама лекоатлета със същата височина, бял и цветнокож „това, което има значение е не височината, а позицията на пъпа, или центъра на гравитацията“ - казва Андре Беджан, професор в университетът Дюк.

„Оказва се, че тялото на хората от Западно-Африкански произход е устроено така, че центъра на гравитацията е значително по-високо разположен от този при атлетите от Европейски произход. Това им дава преимущество в спринтовете“ - допълва той.

Индивидите от Западно-Африкански произход имат по-дълги крака от тези от Европейски произход, което означава, че техните пъпове са разположени три сантиметра по-високо от тези на белите хора. Това им дава допълнителна скорост

От друга страна, в плуването по-успешни са белите хора, защото техните торсове са по-издължени, заради което пъповете им са по-ниско разположени.

„В плуването, победител е този, който направи по-голяма вълна: а по-дългият торс помага в образуването и“

Европейците имат 3% по-дълги торсове от Западно-Африканците, което им дава 1.5 процента повече бързина в плувния басейн.

Азиатците имат същите дълги торсове, като хората от Европейски произход, което им дава същите възможности да чупят рекорди в плуването.

Но те често губят от бели хора, защото те са по високи – казва Беджан.

  • Проучването е проведено от професор Бейджан, преподавател в университета Дюк, негов студент и Едуард Джоунс, преподавател в университета Хоуард във Вашингтон. Те изследвали и систематизирали близо 100 годишни записи в мъжкия и женския спринт, както и фрийстайл плуване на сто метра, за да достигнат до това становище.