вторник, 17 август 2010 г.

Колко лица виждате в тази снимка?

Папагалите Kea


Папагалите Kea са много добре известни крадци в тяхната родна Нова Зеландия. И то не без причина – Дори и най-оплетената ключалка не може да ги затрудни.

Хиромитсо Мията от Университета Киото, Япония първо е изследвал тези папагали с кутии пълни с храна. Папагалите трябвало да се справят с кутиите, за да стигнат до храната. Папагалите успели да ги отворят без особени затруднения и заради това той решил да направи задачата по-трудна. Той направил нови кутии, механизмът за отваряне бил следния: две преплетени метални пръчки, като първо трябвало едната да бъде премахната и после другата.

Мията установил, че папагалите разрешили и този проблем. Но се справили далеч по-бързо, когато имали възможността първо да изучават кутията, преди да се заемат с нейното отключване. Това показва, че тези папагали имат способността да планират доста прецизно своите движения, както и да анализират ситуацията правилно. Досега винаги се е предполагало, че те решават този тип проблеми без особена мисъл и хаотични движения.

Според някои зоолози Kea е една от най-интелигентните птици на земята, имаща почти равни умствени способности с приматите.