понеделник, 12 юли 2010 г.

Скариди на антидепресанти: Заплаха за биологическото равновесие




Покачващите се нива на антидепресанти в крайбрежните води биха могли да променят поведението и живота на много организми, както и да засегнат съществуващата от векове хранителна верига.


Изследване на поведението на скаридите разкрило това, че организмите изложени на вещества, съдържащи се в антидепресантите променят начина си на живот по драматичен начин. Скариди изложени на тези вещества биха плували близо до светлина, което не е типично за тяхната природа – по този начин те стават по-уязвими, има много голяма опасност да бъдат изядени от риби или птици. Това би могло да застраши световните популации.

Ракообразните са много важна част от хранителната верига, ако тяхното поведение се промени, благодарение на високите нива антидепресанти в морето това би застрашило баланса на цялата екосистема“ казва Др. Алекс Форд от University of Portsmouth's Institute of Marine Sciences.

Много от нещата, които човечеството консумира могат да бъдат забелязани във водите. Ние сме нация от хора, които пият много кафе – като резултат, много кафеин може да бъде намерен в нашите води. Не е никак изненадващо, че в днешно време водите са замърсени с продукти от фармацията“

Проучването е публикувано в Aquatic Toxicology Journal. Според него главната причина за промяната в поведението на скаридите са отпадъчните води от реките, които се вливат в Световния океан, в резултат на лекарствата, които хората изхвърлят.

Лекарствата създадени, за да се борят с депресията имат за цел да атакуват нивата на серотонин, което води до въпроса дали те биха засегнали поведението на морските обитатели.

Др. Форд казва „Такива вещества се съдържат в реките и крайбрежните райони, където живеят скаридите, както и много други морски обитатели. Те са подложени на огромни количества антидепресанти, идващи от цели градове“

Рецептите за антидепресанти са се увеличили драстично в последните няколко години. През 2002 е имало 26.3 милиона изписани рецепти за антидепресанти само в Англия и Уелс.

Др. Форд се надява да продължи проучването си, като засегне и други видове лекарства, които могат да се намерят на пазара.


"Др. Форд провежда изключително просто, но значително проучване. Нещо толкова прозаично, би могло да предизвика огромни екологични последствия. Надявам се това проучване на прерасне в изследване и на въздействието на други лекарства върху живота на морските организми." - добавя професор Мат Джаял.

Снимка на седмицата





Луни зад пръстените на Сатурн
Снимка на: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Какво се е случило с луната на Сатурн? Нищо, Рея си е там, но голяма част от нея е закрита от пръстените на Сатурн. Тази снимка е на робота Касини, направена през Април, докато обикалял орбитата на Сатурн.